Casino-Arena | Bet-Arena | Fight-Live | Play-Arena
Založte si svůj blog a podělte se o vaše výsledky a postřehy z vašich session
  od Baker Franc
 stř 23. pro 2015 13:23:22
Aha, ja kdyz sem chtel pracovat u Pretu, tak tam psali ze platej 8/h, ale v Londyne je to +2 na hodinu navic, tak sem myslel, ze je to nejaky nepsany pravidlo, ze v Londyne jsou platy vyssi.

Jinak k NY, sleduju na Youtube skvelyho vlogera Casey Neistat ktery zije v NYC a rikal ze to mesto cloveka sezere zaziva :D trvalo mu asi 3 roky dostat se z uplny zumpy na nejakej normalnejsi zivot. Me se libi myslenka vypracovat se u nejaky firmy v mensim mestecku, ktera ma pobocky i v tech vetsich mestech a pak se tam presunout uz s jitym lip placenym mistem, ze clovek nemusi zivorit, ale uzije si to tam jak se patri.

co se tyce pojisteni, tak nemuzes mit zdravotni pojisteni ve 2 zemich EU soucasne, 1. dnem zamestnani tady se mi ukoncilo pojisteni v cesku u moji pojistovny a jsem ted pojisteny zde. vse probiha automaticky, pojisteni plati zamestnavatel, kdyz jdes do nemocnice nic nikde neresis, vse by melo byt zdarma (asi ta zakladni pece jako u nas). jediny co resis je po prijezdu pozadat o National Insurance Number a pak napsat svoji pojistovne "zacal jsem tu pracovat toho a toho, ukoncete me u vas". Po prijezdu zpatky do cr je potreba ty odpracovane mesice v zahranici dolozit papirem z prace, aby byl dukaz zes kazdej den zivota byl nekde pojistenej, jinak to pojistovna pak chce asi proplatit, kdyz jsou tam nejaky slepy mesice. vim osobne o lidech co se vratili ze zahranici domu a platili pojistovne treba 70k a tak, je dobre si to nacist a drzet se spravnych postupu a poradne s pojistovnama komunikovat.

nostro, Sitka: dík chlapi :cool:

Dotaz ohledně MTTs
Jakou hernu byste doporučili na regnutí se do studijní skupiny, pokud jde o MTTs. Tady hodně jede Ladbrokes, Coral atd.. Vím že regové hrajou těch heren třeba 3 - 5 a vyzobávaj si ty nejzajímavější mulťáky. Potřebuju hernu, kde nejsou problémy s cashoutama a nebude to vyžadovat moc velký volume do skupiny. Rád bych trochu potrénoval na živý MTTs, tady to bude mnohem víc soft, lidi tu peníze maj a rádi si zahrajou.
  od Jakub Š.
 stř 23. pro 2015 13:32:30
Určitě Party Poker - teď tam spustili nedávno nový turnajový program, který je poměrně atraktivní a není problém si tam zapnout pěknou session.

Navíc Party Poker se hodně orientuje (nepřekvapivě) na trh v UK, dělá tam speciální akce, pořádá tam živé turnaje ve spolupráci se známým casinem Dusk till Dawn atd., takže pro hráče ve Velké Británii je to IMHO jednoznačně nejlepší volba...vlastně pro všechny naše hráče ať už jsou odkudkoliv :-)
  od Paulis1992
 stř 23. pro 2015 13:33:43
Že by se ve větších městech mělo platit víc si každej myslí, ale zaměstnavatelům ej to uplně jedno. Proč by ti měli platit víc jen proto, že seš ve velkém městě?

Jinak s tím pojištěním, aby tě někdo přijal v nemocnici, musíš si zajít k obvodákovi a tam se registrovat, jinak tě v nemocnici vůbec neošetří. Obecně je tu zdravotnictví na hodně mizerné úrovni, na všechno ti dají jeden druh prášku, at se jedná o bolavej zub nebo zlomenou ruku (podle toho co jsem četl, naštěstí jsem to nemusel zjištovat osobně)

K tomu dokazování že si tu pracoval, je to celkem ošemetný. Musíš poslat an HMRC vyplněnej formulář s kopiema payslipů, p45tek, P60tky. Kámošce to poslali za 9 měsíců od požádání, já je o to požádal před rokem a dvěma měsíci a stále jsem to nedostal. Neznám snad nikoho, kdo by s tim neměl problémy. Úady v česku na to taky celkem dlabou, místo aby si o to požádali sami tak na to radši budou čekat rok než ti to dojde. To jen abys pak nebyl překvapenej, že budeš na pár papírů čekat třeba půl roku :)
  od Jakub Š.
 stř 23. pro 2015 13:44:39
S tím zdravotnictvím jsem slyšel podobné věci...mamka je vdaná za Angličana a bydlí napůl v UK a na zdravotnictví tam všichni nadávají. Když jdeš na pohotovost, tak pokud neumíráš, tak mají cílový čas, do kterého se ti má dostat ošetření, 4 hodiny...ale target většinou neplní :-) jinak tam všechno související se zdravotnictvím stojí ranec.

Ale jinak je Anglie země, kde bych neměl problém žít. Kromě služeb, bydlení a alkoholu či jiných návykových látek je tam všechno relativně levné, mentalita lidí mi vyhovuje a celkově se mi tam velice líbí a rád tam jezdím.
  od PetaMexiko
 stř 23. pro 2015 13:54:23
Jakub Š. píše:Určitě Party Poker - teď tam spustili nedávno nový turnajový program, který je poměrně atraktivní a není problém si tam zapnout pěknou session.

Navíc Party Poker se hodně orientuje (nepřekvapivě) na trh v UK, dělá tam speciální akce, pořádá tam živé turnaje ve spolupráci se známým casinem Dusk till Dawn atd., takže pro hráče ve Velké Británii je to IMHO jednoznačně nejlepší volba...vlastně pro všechny naše hráče ať už jsou odkudkoliv :-)
Možná je to jenom muj subjektivní dojem z posledních pár týdnů, ale příliv novejch britskejch hráčů MTTčkům na Party dost prospěl. Peníze pro ně maj přece jenom trochu jinou hodnotu a nejsou to takový ty bláznivý randomklik ryby, ale takový ty pasivní, co mi dost vyhovujou.

EDIT: btw hned v polovině ledna se Grand Prix Poker Tour hraje v Manchesteru, za 109$ to nebude těžkej turnaj a máš spoustu šancí se tam kvalifikovat online nebo si dokonce na onlinu vyzkoušet hned několikrát odehrát první hrací den a pak už tam přijít jenom s rancem na ten druhej.
  od hetmanek1337
 stř 23. pro 2015 19:23:12
zvlastni pohled na svet, taky mi to prijde dost "detsky" pristup, ale kazdy je jiny, super cteni :) ale musim se pridat k nazoru co jsem tu cetl, ze prispevky jsou moooc dlouhe na blog, v pulce uz me to nebavi i kdyz bych to rad docetl a pak se v tom musim zase prehrabovat a hledat kde jsem skoncil, takze mene je nekdy vice, pripadne lepe to vystihne, mene a casteji :)
kazdopadne gl, nice blog and keep crushin
  od eliminator46o5
 čtv 24. pro 2015 6:06:04
Mě tento tvůj blog baví natolik, že délku příspěvku vůbec nevnímám a nemůžu odtrhnout oči od obrazovky dřív, dokud to nedočtu do konce :). Pro mě momentálně jednoznačně nejlepší blog na aréně, který tuto upadající stránku zase trochu pozvedá. :potlesk: Držím ti palce! :GL:
  od blažek
 čtv 24. pro 2015 22:17:04
Mně to vůbec nepřijde dlouhé, celé jsem to přečetl za jeden den na dva zátahy. Přesně je to psané zábavnou formou, takže tu délku nevnímám. Jediné co mi tu přišlo nudné, byly některé komentáře.
  od Baker Franc
 pon 1. úno 2016 3:35:03
cau blackboo, vskutku je to tak ze jsem silene busy, za leden mam odmakano pres 225 h, ale hlavne cekam na fotky od kolegu z prace, co chci dat do clanku. novinky nejaky sou, bude z toho peknej megaclanek :) ale jestli za tyden, nebo za mesic buhvi, sam se necham prekvapit, kdy se mi do toho bude chtit.

ve zkratce, v lednu skoro neprselo, asi 2 dny padal snih, v radiu hrajou dobre, sem zavislej na thajskejch mladejch kokosech, zacal ted rok opice, takze vsude v centru sou po stromech poveseny tisice cervenejch lampionku a v cinsky ctvrti se zvedla zamestnanost, seznamil sem se se supr holkou a kdyz to vypadalo fajn najedou zmizela do spanelska, libra pada a uk ekonomiku prej cekaj v 2016 nejaky vyzvy, tak to budu zatim schovavat pod polstar, kamos u kteryho bydlim nasel psa, prijdu ve 2 rano domu z prace, otevru dvere a tam obrovskej bilej boxer, tak sem zarval neco jako "doprdele" a rychle zabouchl s tim, ze sem asi vlezl do spatnyho bytu :D ale do 5 minut sme se zkamaradili, tak dobry. no a v neposledni rade uz sem se v uk dost zabydlel, vidim to minimalne na rok momentalne. az se mi bude chtit, dam dohromady poradnej blog post ;) mejte se pekne
  od Baker Franc
 pát 19. úno 2016 13:50:22
...bylo tomu tak, že v pondělí a úterý pršelo. Pak pršelo vydatně i ve středu. Čtvrtek a pátek takovej decentní pršáček, nic velkýho. Víkend na dešti a pak lilo jako z konve. Vodu už nebylo kam dávat, takže se naplnila do ulic a nejvíc do čtvrti, kde teď žiju.
voda.jpg
Jdu si takhle v noci z práce, utahanej jak kotě. Abych neměl málo naložím si do každý ruky ještě solidní tašku plnou nákupu. Příjemné je zjištění, že busy do mé čtvrti nejezdí. Vyrazim si se svojí písničkou pěkně pěšmo. Most přes cestu je zabarikádovanej policajtama a hasičema. Jen pár centimetrů pod mostem se dere rozzuřená řeka plná vody, jejíž hladina se musela po dobu mé nepřítomnosti zvednout snad o tisíce procent. Vypadá to opravdu děsivě. „Pane, tudy nemůžete jít, čtvrť je kompletně zaplavená a most může zkolabovat“ staví mě kdosi. Bolavejma nohama se odbelhám kamsi na kraj silnice do příkopu, prásknu s taškama na zem a sednu si do svého posedu zoufalosti v němž pak chvíli spočinu abych vedl dialog sám se sebou. Ani jinou cestu domu neznám, jak jim to vysvětlit? Po chvíli se seberu. „Strážníku, já bydlim hned tady, musim jít přes ten most, já potřebuju domů“ já na něj. „Ale čtvrť je zaplavená, kde bydlíte, hned tedy?“ on na mě. „hned tady, hned tady“ já na něj. „Protentokrát můžete přejít, ale dávejte velký pozor.“

Pošahaný Angláni říkal jsem si. Nadělaj povyku pro trochu vody. Tak sem šel a šel, pořád hloubš a hloubš do zaplavený čtvrti. Zkoušel přeskakovat na ostrůvky a chodit přes kopečky. Nohy přestaly sloužit, tašky pořád težkly, jakoby mi do nich někdo přidával další nákup. Byla tma, byl sem zpocenej, unavenej a pak ještě ke všemu mě voda zavřela do pasti. Nebylo cesty zpátky, jen skrz.

To nemůže bejt tolik vody říkám si a zkoušim ťapkat po hladině jako vodoměrka. Najednou mám botu v louži. „Když už mám mokrou botu, namočim si u tu druhou a můžu jít, je to v pohodě“ Pak jsem 15cm ve vodě. Pak 30. Brodim se kolem elektrickejch skříněk a pouličních osvětlění a přemejšlim, jestli mě to může sejmout. Uklidňuju se něčím ve stylu, bude to moc dobře vodit, takže to bude extra rychlý, žádný dlouhý souboje s přírodou. Bohužel se potápím pořád hloubš, sem uprostřed evakuovaný čtvrti, studený je to jak na Titanicu, sem skoro po koule ve vodě. Mám takovej bojovej křik, kterej hulákám, něco jako fotbalisti ze Zélandu. Pomáhá mi to překonat studenou koupel.

Pak sem se postupně pomaličku zas vynořoval a probrodil se až k dalším policejním zátarasům ale z druhý strany. Všude lidi, auta, hasiši. Cejtil sem se jako superhrdina jak vycházim z apokalyptický záplavy mlhy a tmy se svym bojovym pokřikem a taškama z Tesca. Pošahaný Angláni říkal jsem si. Nadělaj povyku pro trochu vody. Zbytek cesty domů byl mokrej, ale nezvykle zábavnej.

No a jaký to tu vlastně je? Co sem vypozoroval a jak se tu žije?
:club: Co se týče Anglickejch zvyků, do čajů a kafí si lejou mlíko. Když v kavárně nechceš mlíko do kafe, musíš na to důrazně upozornit, jinak ho tam prostě máš.

:club: Na drobný peníze sem si zvykal pár týdnů, ono totiž u nás čím menší mince, tím menší hodnota, logicky. Ale tady různě velký mince z různýho materiálu různejch hodnot. 1 libra je 100 pencí. Ty úplný drobáky sou úplně nepoužitelný. Jediný co se s nima dá dělat je schraňovat je do kelímku a když jich je hodně, tak je naházet do samoobslužný pokladny a divit se jakej randál z toho je. Něco pro mě. Teď už se mi ty mince líběj, protože jim rozumim. Nejvíc mám rád dvoulibrovku, ta je fakt vytuněná.
uk-coins.jpg
uk-coins.jpg (49.35 KiB) Zobrazeno 2609 x
:club: Na autobus se mává jako v Austrálii. Když nezamáváš na autobus, žádnej ti nezastaví. Je dost příjemný, že se pozdravíš s řidičem. Dost lidí při vystupování poděkuje za svezení. V dopravě celkově mnohem příjemnější atmosféra.

:club: Lidi se tě ptaj jak se máš, jak je. Ale všude. Nejvíc v práci. 50x za den slyšim jak se máš. Ze začátku hezký, pak už šílený. Nezbývá nic, než jen si zvyknout.

:club: Co se týče jejich povahy. Tak na ten první kontakt se zdají být vřelý a otevřený, ale je to jen taková společenská zvyklost. Jen takový úsměvy mezi řečí. Ve skutečnosti je většině lidí úplně jedno jak se mám, prostě to jen plácnou. Taky se s nima v pohodě mluví o všeobecnejch věcech a tak, ale osobní věci jentak nepustí. Takže ta přátelskost má svoje hranice tam, kde začíná soukromí. Je to taková hra. Ale na denní kontakt s lidma na ulici, prodavačem, autobusákem, úředníkama atd. je to mnohem příjemnější varianta než jsem zvyklej z domova. Ale nic extra to taky neni nemyslete si.

:club: O oblečení a jak si každej nosí co chce už sem mluvil předtím. Nejvíc za vše asi vypovídá zážitek kdy večer nakupuju a mezi regálama a brambůrkama a konzervama stojí holka oblečená v pyžamu a na tom má župan nebo co. Není to žádnej kostým, převlek nebo tak. Prostě zjistí že jí třeba došla pasta v koupelně, tak v županu jde do krámu nakoupit. Je to divočina.

:club: Kolega z práce mi už přes měsíc nosí fotky o který sem ho žádal. Není to první případ se kterym sem se tu setkal. Jakmile po nich něco chceš a nedáváš jim za to nějakou odměnu, peníze nebo tak, seš v prdeli. Musíš prostě čekat. Oni jsou „v pohodě“ „dont worry, its ok“.

:club: Myslel sem si, že v česku se teda chlastá. Ale tady? Morava hadr. Jak přijde pátek a sobota, všude sou mladý na plech. Holky seděj v šatičkách na zeblitejch hodnících, kluci se motaj v partičkách po chodnících a vyřvávaj svoje hesla. Když jedu v noci z práce a mám smůlu, na jedný zastávce před nějakym klubem nastoupí třeba 50 mladejch totálně vykalenejch, což jednak trvá dlouho je odbavit a taky pak ani neslyšim hudbu ve sluchátkách, jak si to jedou nahlas.

:club: Co je tady teda na jiný úrovni je marketing a reklama. Třeba ten rok ohnivý opice. Město se oblíkne do lampionů, udělaj se spešl akce na ulici od firem z čínský čtvrti jako jídlo hudba a tak. Když je valentýn, nebo novej rok, nebo vánoce tak nápodobně. Jde o to, že se jakoby všichni obchodnící ve městě schodnou a udělaj nějakej jednotnej koncept co zrovna slavit a jak vytahat z lidí prachy. Dá se tomu nějakej hezkej kabátek, nějaká ta písnička, reklamka a jede se. A lidi to milujou. Taky tady milujou charity a různý takový věci. Někdy když jdu centrem mě za den zastaví i 5 lidí co mi něco nabízej nebo požadujou.

:club: Osobní pocity z pobytu zde. Rozhodně je to místo, kde chci nějakou tu dobu pobýt. Neumím si ale představit žít dlouhodobě v takovým velkym městě. Bez přírody, lesa, čerstvýho vzduchu a tak.. Město jako je Manchester je určitě obrovská továrna na peníze, která je tak trochu nakrášlená jako tvář namalovaný holky, ale když setřeš ten makeup, vidíš, že je to jenom o tom jak napumpovat do toho kvanta lidí nějakej bordel, dostat z toho co nejvíc peněz, nejlíp aby to udělali poskoci za co nejmíň to jde, aby na tom byla co nejlepší marže. Tohle určitě nebude moje poslední zastávka, spíš taková přestupná stanice.

:club: I tady jsou ale lidi, co se snaží dělat kvalitu a snaží se, aby ten život za něco stál. Jeden super podnik je Unicorn grocery, což je něco jako maličkej supermarket (1000m čtverečních), ale s těma nejkvalitnějšíma potravinama co si sami s láskou pěstujou, vyráběj, dovážej a posléze prodávaj. Nakupovat tam je radost (né pro peněženku) a když se zde člověk ocitne má dobrej pocit že podporuje dobrou věc. Ty lidi tady mají na tváři napsáno „nám na zákaznících záleží“ a je to vidět. Kvalita potravin je prostě božská. Dělal sem si jídla z jejich produktů a je to fakt fantazie.
unicorn.jpg
:club: Dalším oblíbeným podnikem je 8day, což je kavárna a malej obchůdek v centru. Maj tady bomba dorty, snídaně, obědy atd..
8day.jpg
:club: Oba tyto podniky fungujou na bázi Co-operative, což je na tom vlastně to nejlepší. Znamená to, že to nemá jednoho majitele na vrcholu, kterej to celý vlastní a ty zaměstnanci to celý krměj. Firmu vlastní lidi co tam pracujou přímo, takže každej má kousek koláče pro sebe. To se pak asi jinak vstává ráno do práce.

:club: V dalším blogu se koukneme na práci. Mám teď už fulltime job, pro mě dost zajímavej a zatím i naplňující. Tady je graf ze začátku v UK. Měl jsem budget cca 30 tisíc czk což mi bylo doporučený do začátku jako safe bankroll. Nejvíc v mínusu sem byl asi jen 13tisíc a to byly ze začátku problémy s prací (14 dní bez práce), takže kdo třeba o něčem uvažuje a zajímají ho čísla, takhle nějak vypadá začátek v UK. Graf je v librách. Všechny příjmy i výdaje zaznamenány kompletně.
profit.png
profit.png (21.7 KiB) Zobrazeno 2609 x
  od Mrkmotr
 pát 19. úno 2016 16:20:35
jj, dvoulibrovka je fakt pěkná, jeden čas jsem ji i používal jako card protector při pokeru :)
  od SitkaCZ
 pát 19. úno 2016 16:23:52
Vzdy kdyz v UK platim mincema tak proklinam toho magora co ty vymyslel :angry:
  od Baker Franc
 pát 4. bře 2016 13:47:52
Nová práce
Všechna ta taškařice s novou prací započala nevinnou schodou mnoha náhod, když se ještě ulicemi tánhul prosinec. Někde mezi čertama s Mikulášem, štědrovečením dárkováním a novoročními střepy na chodnících se udála další šaráda v rytmu agentura jede. Nezavolali mi, že se přesouvá čas práce o hodinu dřív. Po obvyklé skorohodině příprav čítající sprchu, oblékání, pucování lakýrek a jiných bohulibých činností s tím spojených mi v buse zvoní telefon kde jakože jsem a že je to přesunutý. Za 20 min jsem v centru a další telefon mě upozorňuje, že se to ruší. Nechávám to plavat a jentak plynu s davem. Přípravy vem čert. Za dalších 40 minut vidím 3 nepřijatý hovory. Jsou nepřijatý, protože v tom davu prostě telefon není slyšet. Dozvídám se, že je možnost další práce, ale musím tam být za 30 min a je to někde kdesi. Po 5 minutách mi řeknou něco vy stylu nech to bejt, to už nestihneš. Teď už totálně vytočenej skoro praštím telefonem o chodník. „Debilní agentura, vyjebaný kokoti“ (no koneckonců nebylo to poprvý co jsem zažil organizační problémy na jejich půdě). Vykročil jsem zpátky domů a postupně se uklidňoval, ale bylo mi jasný, že to takhle nejde. Potřebuju fulltime práci kde se mnou nebudou vyjebávat a hlavně, počínaje lednem začíná v UK pověstnej trojměsíc leden-únor-březen, kdy je nejtěžší sehnat práci a i v agentuře bude totálně mrtvo. Hoří mi koudel, musim něco rychle udělat.

Už docela klidnej usedávám doma k pc a spatřím cca 8 minut čerstvej post ve skupině češi v manchesteru „scháním fulltime KP, 55 hodin týdně“. Ve skupině je 6 329 krajanů, takže po půl hodině je standartně práce prostě pryč. Hned jsem nadšeně napsal, jak sem skvělej a jak se na to hodim, že sem stroj co se nezastavuje. Nadšení opadlo, když jsem viděl, že restaurace je 10km od našeho domu v tom nejvzdálenějším vzdálenově. Téměř jsem to odpískal. Den, kdy jsem se měl přijít ukázat bylo v agentuře volno, přišla na mě nějaká pohnutka, že to pojmu jako výlet a nebudu nic očekávat a tak se teda jelo.
gusto.jpg
Při příjezdu na místo mi spadla čelist. Jedna z nejkrásnějších a nejútulnějších restaurací ve čtvrti. Dobrý reference od hostů, příjemnej personál, od prvního dojmu se tam točej prachy, prostě paráda. „Tady budu pracovat, tohle chci“ hned ve mě zajásalo. U vstupu je takovej ten welcoming staff, co vás usadí a tak. Hned na mě rozjela, že jestli chci práci, tak ať nechám cvčko a že se ozvou. Ale se mnou vyjebávat nebudou. Víte kolikrát mi řekli v Manchesteru dej cvčko a my se ozveme (+ velikonoční úsměv k tomu jako kdyby mi předávali medaili za chrabrost)? Asi 1 548 889 456x. Takže nene slečinko, tady se žádný cvčka rozdávat nebudou. „Chci mluvit se šéfkuchařem říkám“. No k rozhovoru došlo, použil sem všechny svoje superschopnosti jako kritický úder x340%, úhybný manévr 25% šance na uniknutí a omráčení nepřítele na 1,4s. Dostal sem zkušební směnu s tím, že mám přijít oblíklej v tmavym, co si beru do práce číšníka.
baker.jpg
baker.jpg (79.02 KiB) Zobrazeno 2491 x
/poznámka pod čarou. Kapitolu jak jsem psal na koleni v kavárně 2h novej životopis, lítal od obchodu do obchodu aby mi to někde vytiskli a nakonec mě zachránil nějakej pracháč z realitky, kterej mi zadarmo poskytnul královskej servis, jen aby mě viděl růst, si nechám pro sebe, protože by byla šíleně dlouhá/

Takže, kdo by nevěděl, KP je Kitchen porter čili pomocná síla. Chodící myčka nádobí. Nastoupil jsem na zkušební 3 hodiny ke dřezu v tý Italský restauraci. V těch naleštěnejch lakýrkách. Kolega z grilu hned obdivoval moje boty a mě došlo, že to nejsou správný boty na KP, spíš jak kdybych tu restauraci šel koupit. Tak sem zamumlal něco o prvním dojmu, že tomu dávám patřičnej glanc. Už sem věděl, že tam prostě chci dělat stůj co stuj, takže na studenej motor hned za 1, 6tisíc otáček, řadim 3,4,5 a plnej plyn. Voda lítala všude kolem, jel sem si ty svý bombičky mokrej nemokrej. Po nějaký době šéf přinesl velkou obálku s pracovní smlouvou a mlčky jí položil za mě na polici.
gusto2.jpg
Bohužel leden je v naší restauraci ten úplně nejhorší měsíc ze všech. Na všechno jídlo je obrovská sleva kvuli špatnýmu trafficu po svátcích a najíst se přijdou úplně všichni, což je někdy i 350 lidí na oběd a 400 na večeři. No byla to dřina, ale na zaučení slušný. Lepší, než si jet nějaký pianko. Únava, žádný volno, každá směna na 110% a konec na úplný hraně, to byl leden. Ale hlavně to bylo obrovský nadšení z toho, že vidím jak funguje profi kuchyně. Ono totiž k vaření mám velmi blízko. Nakoukal sem stovky hodin Gordona Ramsayho, Jamieho Olivera a Zdeňka Pohlreicha a už od malička furt něco kuchtim doma, hlavně za poslední roky před ukončením masový kariéry sem si jel už slušný bomby jako vymazlený domácí hambáče, ragů, domácí boloňskou od základu, dlouho táhlý vývary, výrobu čerstvý pasty, chocolate mousse, vejce benedikt, prostě všechno na co jen člověčí žaludek s chutí pomyslí. Ale hlavně se ve mě otevřela spousta vzpomínek z dětství, kdy jsem chodil za dědou a babičkou do práce do velký kuchyně a sledoval ty obrovský hrnce, kotle na polívku, všechny ty vůně, chutě, tu atmosféru. Prostě to nějak v sobě mám.
gusto3.jpg
Takže jsem nadšeně chodil do práce někdy i o hodinu dřív, prostě jentak zadarmo jen abych tam byl, mohl všem koukat pod ruce, jak se co dělá a učil se. Pak už sem se každýho začal ptát „proč děláš tohle a co dáváš do tady toho, jak se tohle dělá a z čeho to je a ukážeš mi tohle?“ a všichni to sypali z rukávu. Šéf brzo viděl, že makám jak kůň, nikdy nepřijdu pozdě, je na mě spoleh a úkoly plnim hned a rychle. Říká něco jako „ty bys měl jít brzy do kuchyně co, nezastavuješ“ a já něco jako „beru to“.

Pak jeden večer po práci zástupce šéfkuchaře seděl na baru, přišel sem k němu a říkám „šéfe já chci do kuchyně, a chci rychle růst, naučit se všechno“ a on „chceš tu bejt šéfkuchař co“ a já „no to nevim, spíš chci rychle růst a všechno se naučit“ a on „tak hele líbí se mi, jakej máš zápal, jestli chceš, my tě naučíme všechno“ a vytáhl z batohu velkou knihu se všema receptama, co se u nás dělaj + fotky jak má vypada prezentace, prostě všechno. „Tahle je moje osobní, půjčim ti jí a všechno se nauč, pak si vduchu představuj jak kompletuješ jídlo na talíř, vim že u tebe je kniha v dobrejch rukou, vrátíš mi jí tak v pořádku jak je“. Druhej den při velmi náročný službě se ten samej týpek z ničeho nic rozhodl, že už tam asi nechce dělat, protože dostal hodně krát za den velkej pojeb od jednoho velikána z vedení co se nám přišel podívat pod ruce a při tom posledním pojebu se přímo uprostřed služby sebral a odešel. A byl prostě pryč. Bylo mi řečeno, že probíhá vyšetřování a nikdo ho nesmí kontaktovat a do kuchyně už se nikdy nevrátil. Tak sem o knize nikomu neřekl a prostě jí mám doma.

Pak sem řekl lidem na dezertech, že když nebude frmol, že bych si skusil něco vydat. No a tak sem tam tu a tam jsem přiběhl na sekci a udělal zmrzlinu, nebo sticky tofee pudding, nebo brownie, tiramisu a tak.
fondue.jpg
Máme pec na pizzu na dřevo. Když sem občas dostal dovoleno dát si pizzu, pizzař mi řekl, že si můžu ukázat co na ní chci. Později během pár týdnů už jsem se učil boulovat těsto, vyválet placku, nandat na to ingredience i dávat do pece, zatápět dřevem. Je to fakt zábava učit se všechny ty procesy. Pak mi jeden den kluk z grilu říká „uděláme výměnu, já teď budu mejt nádobí a ty mi budeš dělat přípravy na sekci“ tak sem krájel cukety a nakládal rumpsteaky, smažil houby a tak..
gusto4.jpg
Moje dvouměsíční KP kariéra se blíží ke konci a příští týden nastupuju už jako kuchař. Nechávám tomu absolutně otevřenej průběh, dokud mě to bude nějak bavit a naplňovat, tak tomu chci dávat. Je dobrý naučit se víc sekcí, protože čím víc sekcí umíš, tím větší hodinovku máš. Je tam pasta, grill, výdejní okno, dezerty, saláty, pizza. Zajímají mě hlavně poslední 3 sekce a na některý z nich budu začínat.

Taky je možný, že mě třeba tohle město začne za nějakou dobu štvát (občas už lehký náznaky byly). V tom případě se můžu sbalit a prakticky z týdne na týden se přemístit do jakýhokoliv jinýho regionu nebo dokonce země, ale jak říkám, průběh otevřenej.
  od Evka
 sob 5. bře 2016 23:52:36
Tyjo to se nedá číst, když je člověk hladovej ;)
Myslím, že už se všichni těšíme, že až dorazíš do Čech, zorganizuješ nějakou pořádnou žranici :jazyk:
  od Baker Franc
 čtv 14. dub 2016 1:51:20
1.jpg
Tak sem zas tu. Blíží se referendum o vystoupení z EU a kurz libry se už několikátej týden v řadě řítí dolů. Nevim co bude, ale lidi jsou tu docela nadržený na vystoupení, protože maj těch evropskejch sraček už dost. Vláda a média se to pokoušejí uklidit. Ale naštvanej a vožralej angličan, ten si jede to svý, takže sem fakt zvědavej jak to dopadne. Pro mě by bylo v krátkodobym měřítku lepší aby zůstali. Kurz by se rychle vrátil zpátky. V longrunu je samozřejmě lepší, aby odešli. Nevýhoda je, že by libra padla na kolena a moje prachy by tu zůstaly zamčený. Ale během pár let by se pak dostala ještě výš, než je s evropou schopná. UK je silná ekonomika, evropa je pro ní akorát železná koule u nohy dle mého laického názoru. Vláda zvýšila minimální mzdu na 7.20, díky kluci. Jaro zaklepalo na dveře, pomalu to nakvejtá, voní, však to znáte. Maj to tu vymakaně poštelovaný. U nás v Česku sou léta že by ve stínu chcípl pes a zimy jak z ruskýho filmu. Tady lehký teplo v létě a lehká zima. Víc větru a deště, ale dá se zvyknout, dá se. Sluníčka je průměrně 4 hodiny denně, takže když to vždycky vykoukne zpoza mraků, je to jak požehnání. O to víc si ho ale člověk váží a vychutnává.
2.jpg
Nahodili jsme jarní menu ve chvíli kdy už mi docela šlo to starý, takže moje schopnosti zase padly na dno a učení muselo jít pěkně od píky, naštěstí jen u některých jídel. Zlepšila se mi rychlost i sebevědomí za nožem, svoje sekce zvládnu v pohodě sám i při 150 lidech na večeři, což je na začátečníka slušný. Když je rušná směna, často si postěžuju na peníze. Kluci mi říkaj, že sem se ještě moc nepředvedl, abych chtěl hned přidat, což je z části pravda, jenže já se s ostatníma nesrovnávám. Vidím situaci tak, že jsme v jedný z nejvíc nóbl čtvrtí ve městě kde lidi rozhazujou libry až hanba. Restaurace vydělává randál. Když je to hodně dobrý, vydělaj půl milionu korun za jeden jedinej den. Nemáme víc placený přesčasy, víkendy, svátky nic, prostě vše základní sazba. Když je třeba sobota narvaná, člověk za jeden den udělá stejně práce jako za pondělí + úterý + středu. Ale hodinovka je stejná. Proto při první příležitosti (až oni budou chtít něco ode mě) mám v plánu okamžitě na peníze tlačit. Co tím chci hlavně říct je to, že pro Angličany a místní firmy jsme levná pracovní síla, co to za minimálku odmaká a oni slíznou smetánku, taková je realita a ne jen v tomto oboru.
3.jpg
Pozitivní stránka věci, kterou absolutně zbožňuju je ta, že díky skutečnosti věčně malýho stavu zaměstnanců máme všichni hooodně moc hodin týdně (já 70 minulej týden) a zkušenosti mi nabíhaj opravdu rychle. Jsem přesvědčenej, že po roce práce v týhle restauraci budu mít solidní know how pro založení malýho bistra. Nemluvím o realizaci, ani o tom že bych to chtěl, jen prostě know how, odměna za to jak jsem dřel... I když dalo by se, ten koncept vidím v jasnejch barvách. Jen 2-3 jídla na lístku, pouze z organickejch potravin, každej den čerstvý suroviny, co se rychle točej, všechno fresh, maximálně vymazlená chuť a vyladěnej i ten nejposlednější detail, rychlej a kvalitní prvotřídní servis, s úsměvem a od srdce, profesionální a agresivní pr + marketing. Dalo by se.
4.jpg
Celkově vyrazit sem dělat služby a pohostinství třeba jen na nějakou dobu je super škola. Je zde mnohem větší konkurence a zákazníci rozmazlenější a náročnější. S kapsama plnejma prachů musím podotknout. Z toho vyplyne, že i úroveň a rychlost servisu musí být úplně jinde, než je u nás průměr. Proto servírky, barmani, kuchaři, recepční a všechno ostatní služebnictvo co se vytrénuje na zdejší zvednutý laťce, má po návratu do rodných Čech o budoucnost postaráno.
Takový je moje pozorování.
5.jpg
Práce kuchaře s sebou nese v začátcích neoddělitelný zranění. Já mám ve skóre už 3x seknutej kloub na ruce, jeden proříznutej nehet, a ruka lehce pošírovaná v rozpáleném fritovacím oleji. Zvlášt ten poslední zážitek bych nikomu nepřál. Různý škrábnutí a oděrky pro jejich četnost ani nezmiňuju. Ale rajče na bruschettu už pokrájim docela rychle. Hold těžko na cvičišti, lehko na bojišti.
6.jpg
Ale jak se říká, že práce šlechtí, tak to je pravda. Úplně cejtim, jak se ve mě rodí profesionální šéfkuchař. Možná si i po těch 20 neúspěšnějch letech snahy konečně osvojím návyky jako vstávat na budíka, uklízet si po sobě pracoviště, vyřešit problém hned teď a tady bez odkládání, požádat o pomoc když jsem úplně v prdeli a sám to prostě nezvládnu a jiné kuchyňské libůstky. Je až k nevíře, jak chytře a sofistikovaně funguje profesionální kuchyň. Je to jak výrobní linka na auta. Vidět pod pokličku všem těm procesům počínaje doručením surovin a rozklizením do lednice až po servis ke stolu na horkejch talířích je prostě takovej malej zázrak. A když mi někdo z hostů pochválí co sem udělal, je to jak v ráji.
7.jpg
Šéf je bejvalej závodník a kupoval si nový kolo. Nabídl mi svoje starý v perfektí kondici, perfektně servisovaný za 100 liber. Nový stojí přes 600. Do teď sem byl zvyklej na kola z Tesca za 3000. Myslel sem, že drahý kola sou jen nějaká nóbl vymoženost. Ale je to fakt dobrá věc. Lítá to jak vítr, všechno funguje jak švýcarský hodinky. A ten přenos síly ze šlápnutí do zrychlení, to je něco. Jak z filmu rychle a zběsile. Jedinou nevýhodou je, že to kolo chce každej ukrást a každej hned pozná, že je drahý. Dokonce se mi stal incident ze jdu v noci z krámu, kámoš mi hlídá kolo a přišlo asi 6 černochů a jeden mi to kolo normálně začal brát z ruky, že se mu líbí a že si ho vezme. Naštěští ten můj kamarád ho docela šlušně zastavil, ale prostě to kolo nemůžu nikde nechat zamčený bez dozoru.
8.jpg
To 11km dojíždění do práce už mě začíná celkem dost vadit. Připravuju se tedy na první stěhování. Snažím si najít nějakej dům, kde budou přátelský lidi a tak. Pokud se nic rapidního nezmění, rád bych zůstal v manchesteru i v mojí práci minimálně do podzimu. Za chvíli mě čeká trénink na pizza sekci, která je asi 2 nejtežší v celý kuchyni a to už je hodně dobrý, protože dobrej pizza šéf sežene práci všude po světě, to je univerzální věc, stejně jako svěcená voda, dobrý slovo nebo tak, prostě to platí všude. To otevírá super možnosti k dalšímu cestování.
9.jpg
Další věc co mi tu došla, je že se od malička motám kolem hudby, ale nikdy mě nenapadlo že bych to mohl dělat seriózněji, nebo se tomu víc věnovat. Vlastně od doby co umím chodit mi táta pouštěl různý muzikály jako drákulu, krysaře, sbíral sem cédéčka a tak. Babička hrála vždycky na harmoniku a klávesy. Pak sem chodil na základku s hudedním zaměřením, dělali jsme i koncerty a takový věci. Pak sem chodil i do hudební školy nějakej čas. Rádio a písničky poslouchám vlastně celej život. No ale na střední přišlo IT, počítače, počítače. A na tu hudbu jsem úplně zapoměl, že jí umim. Co mi došlo během mýho cestování je to, že počítače nesnáším, ale hudbu, tu miluju a vždycky sem jí měl rád. Nechápu jak sem na to mohl zapomenout. Asi sem moc hulil trávu a chlastal :D Ale teď už ani nehulim ani nepiju, tak bych snad mohl zkusit víc, než jen 1 hodinu za měsíc brnknout na kytaru. Řek bych že talent a potenciál by tam byl.
10.jpg
Taky sem si všimnul zdejšího trendu, kdy se dost blogerů přesouvá/přesunulo do anglie :cool: (a po uzákonění tý cenzury pokestars v čr to bude ještě masitější trend) , takže můj blog chtě nechtě ztrácí na originalitě. Já se ale pro dobrej spot nikdy nebudu bát vylízt z equilibria a jít na hranu exploitu, proto už vymýšlím další destinaci. Zatím se jako docela dobrá volba jeví ostrov Reunion, na kterej sem měl spadeno už dávno před anglií. Mám teď v práci super kámoše, co se tam narodil, takže můžu čerpat info. Problém je, že bez francouzštiny je tam člověk v prdeli a já znám jenom "bonžůr mesijé, bon apetít a mersí sivuplé" :D

PS: Růžovko, jestli lajkneš tenhle blogpost, automaticky to beru jako pochvalu, že se kvalita fotek zlepšila.
PS2: Užívejte jaro, mějte rádi všechny lidi i číňany, afričany, pakistánce a američany a nečumte na televizní noviny, je to brainwash. A jezte víc ovoce a zeleniny. Ale né z Tesca, od lokálního farmáře pěkně. Zdar a sílu.
PS3: Určitě koukněte na Tfonův zážitek z Tanzánie, dost drsný čtění :potlesk: http://www.pokerarena.cz/forum/t-fon-9m ... ml#p172836
  od Nusik
 čtv 14. dub 2016 15:37:10
Baker Franc píše:
1.jpg
Tak sem zas tu. Blíží se referendum o vystoupení z EU a kurz libry se už několikátej týden v řadě řítí dolů. Nevim co bude, ale lidi jsou tu docela nadržený na vystoupení, protože maj těch evropskejch sraček už dost. Vláda a média se to pokoušejí uklidit. Ale naštvanej a vožralej angličan, ten si jede to svý, takže sem fakt zvědavej jak to dopadne. Pro mě by bylo v krátkodobym měřítku lepší aby zůstali. Kurz by se rychle vrátil zpátky. V longrunu je samozřejmě lepší, aby odešli. Nevýhoda je, že by libra padla na kolena a moje prachy by tu zůstaly zamčený. Ale během pár let by se pak dostala ještě výš, než je s evropou schopná. UK je silná ekonomika, evropa je pro ní akorát železná koule u nohy dle mého laického názoru. Vláda zvýšila minimální mzdu na 7.20, díky kluci.
:zalepenapusa: :zalepenapusa: mlc si rikam, mlc prosimte nema to cenu, ale ne nemuzu, je to silnejsi nez ja

Uvedomujes si vubec, ze kvuli EU a evropskejm srackam tam muzes legalne zit a pracovat za minimalku, ale kdyby vystoupili, muze se ti taky krasne stat, ze te poslou do prdele a ze zeme odlifrujou? Proc asi tak Libra klesa? Opravdu si myslis, ze je to proto, ze vystoupeni z EU Anglii ekonomicky posili nebo je to z logiky veci uplne naopak? Uvedomujes si, ze ty, jakozto ekonomickej migrant z vychodni Evropy jses jeden z hlavnich duvodu, proc ti nejvetsi ozrali anglicti burani rvou po vystoupeni z EU, protoze jim "krades praci" a pravdepodobne i znasilnujes zeny? Tohle fakt nepochopim, jak nekdo ocividne vyuziva ty hlavni vyhody, kterou EU nabizi a druhym decham rve smrt EU. Prosimte prober se a zamysli se nad problemem jeste jednou a lepe :evil: :)
  od LuisFig0
 čtv 14. dub 2016 16:12:11
SpoilerZobrazit
Nusik píše:
Baker Franc píše:
1.jpg
Tak sem zas tu. Blíží se referendum o vystoupení z EU a kurz libry se už několikátej týden v řadě řítí dolů. Nevim co bude, ale lidi jsou tu docela nadržený na vystoupení, protože maj těch evropskejch sraček už dost. Vláda a média se to pokoušejí uklidit. Ale naštvanej a vožralej angličan, ten si jede to svý, takže sem fakt zvědavej jak to dopadne. Pro mě by bylo v krátkodobym měřítku lepší aby zůstali. Kurz by se rychle vrátil zpátky. V longrunu je samozřejmě lepší, aby odešli. Nevýhoda je, že by libra padla na kolena a moje prachy by tu zůstaly zamčený. Ale během pár let by se pak dostala ještě výš, než je s evropou schopná. UK je silná ekonomika, evropa je pro ní akorát železná koule u nohy dle mého laického názoru. Vláda zvýšila minimální mzdu na 7.20, díky kluci.
:zalepenapusa: :zalepenapusa: mlc si rikam, mlc prosimte nema to cenu, ale ne nemuzu, je to silnejsi nez ja

Uvedomujes si vubec, ze kvuli EU a evropskejm srackam tam muzes legalne zit a pracovat za minimalku, ale kdyby vystoupili, muze se ti taky krasne stat, ze te poslou do prdele a ze zeme odlifrujou? Proc asi tak Libra klesa? Opravdu si myslis, ze je to proto, ze vystoupeni z EU Anglii ekonomicky posili nebo je to z logiky veci uplne naopak? Uvedomujes si, ze ty, jakozto ekonomickej migrant z vychodni Evropy jses jeden z hlavnich duvodu, proc ti nejvetsi ozrali anglicti burani rvou po vystoupeni z EU, protoze jim "krades praci" a pravdepodobne i znasilnujes zeny? Tohle fakt nepochopim, jak nekdo ocividne vyuziva ty hlavni vyhody, kterou EU nabizi a druhym decham rve smrt EU. Prosimte prober se a zamysli se nad problemem jeste jednou a lepe :evil: :)

sice tipuju ale vsadil bych se že si v Anglii nikdy nebyl, nebo teda opravuju, nikdy nežil. Jinak by si totiž věděl že většina (ne všichni) britů jsou, s prominutím, docela dost hloupý, a hrozně liný, to znamená že o většinu té tvrdé práce kterou tam zastaneme My, Poláci, Rumuni, Bulhaři, Litevci, prostě východoevropani nemají místní vůbec zájem. Nejvíc je tohle vidět třeba na zemědělství, který je narozdíl od toho našeho na velice vysoké úrovni a nepochybuji o tom že narozdíl od ČR, když se odtrhnou tak budou naprosto soběstačný, ALE, o Angličana tam zároveň nezavadíš (samozřejmě až na majitele farem), a kdyby nás nedej bože po odtrhnutí chtěli vyhnat z UK pryč, tak by brzo přišli na to že jim to jídlo vlastně nikdo nesklidí a s trochou nadsázky by tam možná brzo pochcípali hladem. A to je jen příklad kterej by šel implementovat na spoustu odvětví..... příště až zase budeš mít pocit že to nemá cenu, dej na to :jazyk:
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17